Het Vlaamse landschap wordt doorkruist door een heleboel grachten en beken, en dat is maar goed ook! Ze zorgen voor afwatering en infiltratie, en brengen mooie natuur met zich mee.
Beheer
Al deze grachten moeten worden onderhouden, alleen: wie beheert wat? Het beheer van onbevaarbare waterlopen wordt toegewezen op basis van hun categorie:
- Het beheer van de geklasseerde onbevaarbare waterlopen komt in Haacht toe aan de provincie Vlaams-Brabant. Heb je meer vragen hieromtrent, surf dan naar https://www.vlaamsbrabant.be/nl/natuur-en-milieu/waterlopen
- Het beheer van de niet-geklasseerde waterlopen komt in Haacht steeds toe aan de eigenaars van de aangrenzende percelen. Wil je weten of jouw gracht geklasseerd is of niet, neem dan zeker een kijkje op vlaanderen.be/beheer-van-de-onbevaarbare-waterlopen. Staat jouw gracht aangeduid als niet geklasseerd of staat ze niet op de kaart, dan ben je zelf (mede)verantwoordelijk voor het beheer ervan. Zijn er geschillen omtrent dit beheer, dan is de vrederechter bevoegd om het geschil op te lossen.
Het beheer van de baangrachten is steeds een verantwoordelijkheid van het lokaal bestuur.
Wie water wil onttrekken uit een onbevaarbare waterloop of publieke gracht, moet dit online melden aan de waterloopbeheerder.
Melding voor het onttrekken van water uit een onbevaarbare waterloop
Wie een permanente toelating wil voor onttrekken van water uit een onbevaarbare waterloop of publieke gracht, moet online een machtiging aanvragen bij de waterloopbeheerder.
Machtiging aanvragen voor het onttrekken van water uit een onbevaarbare waterloop
Afstandsregels
Om de kwaliteit van ons oppervlaktewater te garanderen heeft de Vlaamse overheid een aantal afstandsregels opgelegd. Dit gaat onder andere over grondbewerking, bemesting en het gebruik van pesticiden. Door deze regels na te leven, beschermen we samen onze natuur!
De meest voorkomende regels:
- 1 meter van de oever: Grondbewerkingen zoals ploegen of eggen zijn verboden. Gebruik van pesticiden is verboden.
- 5 meter van de oever: Bemesting, ophogingen of opslag (tijdelijk of permanent, incl. tuinafval of composthopen) is verboden.
- 6 meter van de oever: Gebruik van pesticiden door particulieren en vanwege commerciële activiteiten (uitgezonderd land- en tuinbouw) is verboden.
- 10 meter van de oever: Bemesting is verboden, indien gelegen binnen Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN-gebied). Mestopslag is verboden.
Een volledig overzicht vind je hier.
Kwaliteit
Op verschillende plaatsen in de gemeente wordt jaarlijks de oppervlaktewaterkwaliteit gecontroleerd. De resultaten van die controles kan je vinden in de rapporten op deze pagina.
Blauwalgen
Als er weinig of geen stroming op een waterloop of vijver zit, bestaat de kans bij warm weer dat er cyanobacteriën of blauwalgen beginnen te bloeien. Ze vormen een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water en houden gezondheidsrisico's in voor mens en dier.
Blauwalgen herkennen en maatregelen nemen
Heb je blauwalgen gezien
- in een waterloop? Meld het bij de gemeente. Je neemt best een aantal foto's en bezorgt die samen met informatie over de locatie en tijdstip van vaststelling aan milieu@haacht.be.
- in een zwem- of recreatievijver? Contacteer de waterbeheerder.
Documenten
- Kwaliteitscontrole oppervlaktewater - rapport 2024 [1,3Mb] (pdf)
- Kwaliteitscontrole oppervlaktewater - rapport 2023 [314,8Kb] (pdf)
- Kwaliteitscontrole oppervlaktewater - rapport 2022 [1,6Mb] (pdf)
- Kwaliteitscontrole oppervlaktewater - rapport 2021 [1,8Mb] (pdf)
- Kwaliteitscontrole oppervlaktewater - rapport 2020 [2,8Mb] (pdf)
- Kwaliteitscontrole oppervlaktewater - rapport 2019 [2,3Mb] (pdf)
- Kwaliteitscontrole oppervlaktewater - rapport 2018 [1,6Mb] (pdf)