WinAr is de intergemeentelijke Onroerend Erfgoed Dienst die werkt voor Bekkevoort, Haacht, Holsbeek, Keerbergen, Rotselaar en Tremelo. Bij WinAr kunnen zowel de aangesloten gemeentes als hun burgers terecht met al hun vragen over onroerend erfgoed. De zes gemeenten zijn tevens ook onroerenderfgoedgemeente. Dit betekent dat ze op bepaalde vlakken ontvoogd zijn voor onroerend erfgoed.
(Ver)bouwen? Hou rekening met archeologie, bouwkundig of landschappelijk erfgoed
Ga je bouwen of verbouwen? Heb je je oog laten vallen op een woning die opgenomen is in de inventaris van het bouwkundig erfgoed? Heb je een waardevol graf in concessie? Start je als verkavelaar binnenkort een project? Wij zoeken samen een antwoord op al je vragen! Ook het verlenen van (pre)adviezen en plaatsbezoeken behoren tot ons dienstenpakket.
Visie op onroerend erfgoed
IOED WinAr wil in samenspraak met de lokale besturen een specifieke visie ontwikkelen voor de omgang met het onroerend erfgoed in de regio. Zo vraagt de toenemende professionalisering van de archeologie in Vlaanderen om een onderbouwd beleid dat ruim gedragen wordt en regionaal geschoeid is. Soms zal IOED WinAr helpen aantonen dat archeologisch onderzoek op een bepaalde plaats niet nodig is. Op andere plaatsen kan IOED WinAr het (verplichte) onderzoek wetenschappelijk begeleiden.
Daarnaast helpt IOED WinAr de aangesloten gemeenten om een zo volledig mogelijke inventaris van Onroerend Erfgoed op te stellen: van kerken tot fabrieken, van woonhuizen tot kapelletjes. Zelfs historische beplanting en gezichtsbepalende bomen kunnen erin opgenomen worden.
Met deze inventaris gaan IOED WinAr en de gemeente een beleidsplan opstellen, dat ervoor zorgt dat echt belangrijke archeologische bouwsels beter beschermd kunnen worden.
Verder wordt er ook ingezet op communiceren en sensibiliseren. Wij geloven dat een goede publiekswerking het draagvlak voor onroerend erfgoed kan vergroten. Behalve rondleidingen op opgravingssites voor scholen, buurtbewoners, ... werken wij onder andere mee aan Open Monumentendag. Zo speelde IOED WinAr een belangrijke rol bij de ontsluiting van de Heerlyckheid van Roost, door de onderzoeks- en opgravingsresultaten mee te interpreteren, scholen te gidsen en een tentoonstelling op te zetten.