Toelichting dossier Rijmenamsesteenweg
- Omgevingsvergunning Rijmenamsesteenweg werd aangevraagd op 6 januari 2025
- Ontvankelijk verklaard op 30 april door departement Omgeving
- Collegebeslissing: wegontwerp Zoellaan wordt uit dit dossier gehaald
- In principe dus herstel bestaande toestand tot Langerheide na aanleg riolering
- Geeft tijd om alle mogelijke scenarios voor de Zoellaan opnieuw te onderzoeken en zo nodig een aparte vergunning voor Zoellaan aan te vragen
- Bij de omgevingsvergunningsaanvraag wordt nu dus een gewijzigde versie opgeladen
- Het openbaar onderzoek zal 30 dagen lopen, met de versie zonder eenrichtingsverkeer dus
- Bezwaren worden in augustus behandeld
- Behandeling op gemeenteraad september
- Beslissing door de minister over de vergunningsaanvraag in oktober 2025
Zo betracht de gemeente een vergunning te bekomen voor de Rijmenamsesteenweg, zodat we de subsidies voor zowel riolering als fietspaden niet verliezen.
Mobiliteitsplan
Het mobiliteitsplan dateert van 2020. Moet dit niet eens herzien worden?
Een gemeentelijk mobiliteitsplan diende iedere 10 jaar in principe herzien te worden, tot het opstellen van een gemeentelijk mobiliteitsplan niet meer verplicht was sinds 2019. Het huidige mobiliteitsplan is -zelfs met de coronaperiode- voldoende grondig opgesteld om nog toepasselijk te zijn. Wel kan dit geconcretiseerd worden naar onder meer een circulatieplan.
In het mobiliteitsplan werd met geen woord gerept over de éénrichting. Van waar kwam plots dit idee?
Niet in het laatste mobiliteitsplan (2020), maar in de twee vorige beleidsplannen stond het scenario van eenrichtingsverkeer op de Zoellaan-zuid en de Jennekensstraat. In het verkeersveiligheidsplan van 1995 stond eenrichtingsverkeer op de hele ring ingeschreven.
Circulatie
Is het niet beter dat zwaar verkeer in de twee richtingen is toegestaan in de Kloosterstraat om het beter te verdelen over de ring?
Het beleid sinds geruime tijd is om vrachtverkeer te verdelen over de ringweg door middel van een eenrichtingscirculatie. Zodoende wordt de Kloosterstraat niet overmatig belast, anderzijds moet vrachtverkeer vanuit Werchter dan inderdaad de hele Zoellaan doorrijden. De circulatie van vrachtverkeer is een element bij het bepalen van het nieuwe scenario voor de ringweg.
Het circulatieplan wordt het probleemplan voor de Zoellaan. Camera's aan de zaak Pappie Patat tonen aan dat er geen (school)fietsers op dat deel van de Zoellaan rijden. Waarom dan de overlast creëren in andere straten en niet de fietsers omleiden?
Infrastructuur bepaalt wat weggebruikers gebruiken. Er zijn weinig (doorgaande) fietsers op de Zoellaan omdat de fietspaden niet veilig zijn. Tegelijk zijn er veel schoolgaande fietsers die genoodzaakt zijn een deel van de Zoellaan te volgen naar Don Bosco.
Hoe kan de extra belasting in de Kloosterstraat een valabel plan zijn, gezien de schoolomgeving?
De Kloosterstraat is een deel van de ringweg en de Werchtersesteenweg is een gewestweg. De veiligheid van schoolomgevingen krijgt steeds de nodige aandacht. Samen met de school wordt bekeken hoe de omgeving veiliger kan.
Is het met dit mobiliteitsplan de bedoeling dat er nu een keuze gemaakt wordt tussen de leefbaarheid in de Kloosterstraat en de leefbaarheid in de Zoellaan?
De doelstelling is om een evenwichtige verdeling te bekomen met voldoende leefbaarheid in alle straten.
Is er geen onderscheid/scheiding tussen lokaal verkeer en doorgaand verkeer mogelijk?
We volgen de principes van het mobiliteitsplan, waarbij bepaalde wegen het doorgaand verkeer dragen en de overige erftoegangswegen bestemmingsverkeer dragen.
Voorbije traject
Waarom werden er tellingen uitgevoerd in januari?
We hadden bijkomende tellingen nodig om het plan verder te valideren. De tellingen zijn uitgevoerd in een representatieve periode, toen de Keerbergsesteenweg in beide richtingen open was.
Verder traject
Op 30/04/2025 gebeurde de ontvankelijkverklaring van de lopende vergunning (MET éénrichting). Hoe zit dit nu juist in elkaar?
Hierboven staat de tijdslijn van de vergunningsaanvraag toegelicht.
Zullen de nieuwe onderzoeken uitgevoerd worden door neutrale externe bedrijven?Worden er nieuwe tellingen uitgevoerd die wel relevant zullen zijn?
Dat dient door het bestuur beslist te worden. De uitvoerige tellingen die in januari 2025 uitgevoerd zijn, zijn representatief en tonen (samen met andere data) aan dat er nauwelijks meer verkeer is dan de spitstellingen in 2009.
Lasten moeten evenredig verdeeld. Zal dat met dit project lukken? Werd éénrichting effectief uit dossier verwijderd?
Momenteel is het ontwerp met eenrichtingsverkeer effectief uit het dossier gehaald. Nieuwe scenarios zullen terug op tafel gelegd worden, waarbij maximaal gestreefd wordt naar een eerlijke verdeling van lasten.
De rioleringswerken in de Zoellaan zullen wel uitgevoerd worden. Zal de veiligheid voor alle weggebruikers nadien dan wel bekeken worden en gevrijwaard worden?
Bij het bepalen van het nieuwe scenario voor de Zoellaan wordt uiteraard gestreefd naar een veilige situatie voor alle weggebruikers.
Inspraak
Is het mogelijk een raad op te richten voor alle andere dingen die niet gecatalogeerd kunnen onder de reeds bestaande raden?
Het bestuur zal de komende periode beslissen over de wijze en mate van participatie. Hierover zal verder gecommuniceerd worden.
Weginrichting
Waarom moeten fietsers en voetgangers aan de Muze na heraanleg op de rijbaan? Dat is toch niet veilig!
Op een ontsluitingsweg als de Rijmenamsesteenweg hoort in principe 50km/u, tenzij aan een schoolpoort, waar een zone 30 geldt. In een zone 30 geldt in principe gemengd verkeer (fietsers op de rijbaan). Daarom wordt dit hier ook toegepast. Enkel wanneer het aantal autos zodanig hoog is, zouden toch fietspaden aangewezen zijn (wat bijvoorbeeld aan de rotonde Kloosterstraat het geval is). Aan De Muze worden fietssuggestiestroken voorzien en een verkeerslicht dat op rood springt bij te snel rijden. Dit wegprofiel geeft ook ruimte voor voetpaden, zodat voetgangers veilig kunnen wandelen.
Fietssuggestiestroken werken. Als grote steden dit veilig kunnen laten verlopen, snap ik niet waarom dit niet in Haacht zou lukken.
Gemengd verkeer (fietsers op de rijbaan, met suggestiestroken) is enkel aangewezen bij zone 30 en bij weinig verkeer.
Kan de zone 30 op de Rijmenamsesteenweg korter? Die is veel te lang. Of eventueel werken met dynamische borden?
Het ontwerpplan is vastgelegd. Dit zal dus niet meer worden ingekort. De bestaande lengte van de huidige zone 30 werd behouden. Er vallen twee schoolomgevingen in, op 250 meter van elkaar, dus is dit langer dan mocht er slechts één school gelegen zijn. De weginrichting (gemengd verkeer) komt overeen met de afbakening van de zone 30: beide hangen samen met elkaar.
Komen er oversteekplaatsen op de Zoellaan?
Veilig kunnen oversteken is een prioriteit. In het concept eenrichtingsverkeer was dit bereikt, doordat er maar één rijstrook moest worden overgestoken. Oversteeklengte is zeer bepalend voor de oversteekbaarheid. Veilige oversteken (op de hele ringweg) blijft een belangrijk criterium in het bepalen van het nieuwe scenario.
Wordt er voor voetgangers iets voorzien?
We trachten binnen de randvoorwaarden steeds voetgangersvoorzieningen mee te nemen.
Zoellaan Noord, Grote Appelstraat, Zagerijweg: veilige oversteekplaatsen voor voetgangers ontbreken. Kunnen er geen zebrapaden aangebracht worden?
We zijn ons bewust van deze situatie met gebrekkige zichtbaarheid. Het openbaar domein is hier zeer smal. Een zebrapad zou absolute voorrang geven aan voetgangers, mat mogelijks onveiliger is als een automobilist de voetganger te laat opmerkt. Dit kruispunt blijft een belangrijk aandachtspunt bij het bepalen van het scenario voor de Zoellaan.
Handhaving
Is trajectcontrole geen oplossing voor verkeersproblemen?
We zijn sinds midden 2024 de implementatie van GAS-5-snelheidshandhaving (LIDAR-flitspaal en/of trajectcontrole) aan het onderzoeken. De operationalisering hiervan is niet zo eenvoudig, maar het voorstel om de nodige middelen te voorzien ligt op tafel bij de lopende opmaak van de meerjarenbegroting. Sinds kort moeten we ook rekening houden met het advies van de Vlaamse Toezichtcommissie (VCT) omtrent de privacybezorgdheden bij deze cameras.
Kunnen er meer snelheidscontroles georganiseerd worden?
Naast trajectcontrole en/of LIDAR, is het voorstel ook om de verkeerslichten aan Don Bosco in te zetten om automatisch op rood te springen bij het overschrijden van de snelheidsbeperking van 30km/u. Hetzelfde systeem is ook gepland aan De Muze bij de heraanleg van de Rijmenamsesteenweg daar.
Hoe wordt de maximumsnelheid afgedwongen bij vrachtwagens? Ze rijden gewoon over de stoep i.p.v. te vertragen omwille van vluchtheuvels of middenbermen.
Bij trajectcontrole is een aparte handhaving voor 30km/u voor +7,5t mogelijk. Daarnaast zal ook het vrachtverkeer verminderen zodra de ontsluitingsweg rond Tildonk volledig in gebruik genomen is.
Haacht wordt hoe langer hoe meer Mechelen. Waarom geen trajectcontrole invoeren om de maximumsnelheid af te dwingen, zoals in Mechelen?
Alle mogelijkheden worden onderzocht, ook wat betreft snelheidshandhaving.
Onteigeningen
Wat is het beleid over onteigeningen in de toekomst?
Wij zijn eigenaar van het huis aan Peltheide 20, worden wij onteigend? Want wij doen hier nog heel veel kosten in en er worden ook nog nieuwe ramen geplaatst.
Dat zal afhangen van het gekozen scenario.
Gaat het project van de zoellaan over noord en zuid? Betekent dat dat er innames moeten gebeuren?
Alle scenarios liggen open. Zoellaan-noord zat niet in het project tot nu toe, maar dit meenemen is ook een theoretische mogelijkheid. Over eventuele innames is dus ook nog niets beslist.
Waarom wordt er niet gedaan aan het huis in Peltheide 20, zodat de verkeersoverlast billijk verdeeld kan worden?
Deze optie wordt mee onderzocht bij het overwegen van alle scenarios.
Specifieke straten/punten
Waarom de voorrangsregels op de rotondes aanpassen? Waarom worden fietsers hier uit de voorrang gehaald?
Op de bestaande rotondes Stationsstraat en Kloosterstraat zijn fietsers in de voorrang. Op de nieuwe rotonde Keerbergsesteenweg zullen fietsers uit de voorrang zijn. Dit was niet op onze vraag, maar werd zo besloten door de projectstuurgroep vanuit onder meer de Vlaamse overheid, voor de veiligheid van de fietsers. Een rotonde is immers goed voor de veiligheid en doorstroming van autoverkeer, maar minder veilig voor fietsers. We streven naar eenzelfde principe van voorrang op de drie rotondes, om verwarring en dus onveiligheid te vermijden.
Het beurtelings parkeren zal verdwijnen in de Jennekensstraat. Geldt dit ook voor de middellijnen?
Het beurtelings parkeren bestaat niet meer in de nieuwe wegcode dus dat moet vervangen worden. Er wordt een middellijn aangebracht zodat het wegbeeld aansluit bij dat van de rest van de ringweg. De middellijn zal onderbroken zijn.
Jennekensstraat - Schorisgat: verhoogd platform en dus geldende snelheidsbeperking van 30km/u. Wanneer wordt het verplichte verkeersbord A14 geplaatst?
Dit werd niet eerder aangekaart. De snelheidsbeperking van 30 km/u zal in de nieuwe wegcode (vanaf 1/9/2026) gelden op alle verhoogde inrichtingen, en niet meer enkel op degene die aangeduid zijn met een verkeersbord.
Dennenweg werd nu éénrichting, kan dit teruggedraaid worden?
Het eenrichtingsverkeer in het smalle korte stukje van de Dennenweg aan de Rijmenamsesteenweg is een permanente maatregel, in het belang van de inwoners van de Dennenweg zelf en de fietsers. De omrijfactor is zeer beperkt. Sluipverkeer om de verkeerslichten te mijden wordt geweerd. In de afweging tussen leefbaarheid en veiligheid enerzijds en omrijfactor anderzijds, is dit een effectieve en evenwichtige maatregel.
Waarom wordt de voorrangsregel aan de Merelstraat weggenomen?
Dit is een voorstel dat verder onderzocht moet worden naar effecten, want we zijn ons zeker bewust van de gevolgen bij schoolspits. De reden zou drieledig zijn: 1) de doorstroming op de Kloosterstraat naar de rotonde toe bevorderen, 2) een gelijke voorrangsregeling op de hele ringweg bekomen voor een meer heldere verkeerssituatie, gezien dit nu het enige kruispunt is met voorrang van rechts, 3) een ongelijke voorrang tussen rijbaan en fietspad (dat wel voorrang heeft) wegwerken, ook voor een meer heldere en dus veilige verkeerssituatie.
Waarom werden er geen verkeersveilige maatregelen genomen in de Sint-Adriaanstraat?
De Sint-Adriaanstraat is een van de primaire sluiproutes die wordt aangepakt. Er is een plan voor zone 30 en een circulatiematregel dat op korte termijn wordt voorgelegd aan het bestuur.