Op een fuif of evenement wordt er vaak alcohol gedronken. Onze drugs- en alcoholpreventiedienst geeft je graag enkele tips en suggesties voor je evenement.
Feest Wijzer
Bied je bezoekers een overzicht van wat er aanwezig is op je fuif of festival met Feest Wijzer. Dit is een kwaliteitslabel voor fuiven en kleine festivals en staat voor een veilig en positief uitgaansklimaat. Bij medewerking ontvang je sterpictogrammen die gebruikt worden in heel Vlaanderen. Enkele Feest Wijzer-services: briefen van je toogmedewerkers, aanbieden van gezondheidsinfo, oordopjes aanbieden, info over vervoersmogelijkheden naar huis. In totaal kan je dertien services aanbieden. Meer info via de website van Feest Wijzer.
Barbriefing
Brief je toogpersoneel duidelijk over de alcoholwetgeving. Gebruik het document Barbriefing (onderaan deze pagina) als leidraad.
Geen happy hour
Maak geen promotie om goedkoper of gratis alcohol te verkrijgen zoals bijvoorbeeld bij een happy hour.
Gratis water
Stel gratis (kraantjes)water ter beschikking. Het drinken van water bevordert het hydrateren wanneer je alcohol drinkt. Je kan in de toiletruimte een boodschap aan de wasbak hangen dat men zijn beker er kan bijvullen met kraantjeswater. Je kan er ook voor kiezen om water goedkoop aan te bieden, bijvoorbeeld één bonnetje is goed voor twee consumpties water.
Waterbar
Voor evenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers, kan je gratis de Waterbar aanvragen van De Watergroep. Zij verdelen gratis water aan je bezoekers. Je moet de Waterbar minstens één maand op voorhand aanvragen. Meer informatie lees je op de website van De Watergroep.
Polsbandjes
Gebruik polsbandjes voor -16j en +16j. Wanneer je sterkedrank schenkt, kan je ook polsbandjes voor +18j gebruiken. Zo zie je in één oogopslag aan wie je welke drank mag schenken. Je kan maximum 1000 gratis polsbandjes aanvragen via onze uitleendienst.
Barbeleid
Je kan een gericht barbeleid voeren door niet-alcoholische dranken goedkoper te maken dan alcoholische dranken. Voor een frisdrank vraag je dan bijvoorbeeld 0,20 euro minder dan voor een pilsje. Dat zal sommige bezoekers overtuigen om te kiezen voor een niet-alcoholisch alternatief.
Of vergroot het niet-alcoholisch aanbod met bijvoorbeeld alcoholvrije cocktails en schuimwijn. Meer ideeën vind je op de website Meer van Zonder.
Trein- en busregeling
Om autorijden en alcohol drinken tegen te gaan, kan je de uren van het openbaar vervoer uithangen bij de uitgang. Plaats er ook telefoonnummers van taxibedrijven bij. Misschien kan je samenwerken met een taxibedrijf en zo je bezoekers een goedkoper tarief aanbieden.
In het licht
Zorg ervoor dat je donkere hoekjes op de parking, aan de fietsenstalling en rondom het evenement goed verlicht. Zo ontmoedig je druggebruik en andere illegale praktijken.
Het einde is in zicht
Zorg dat je het einduur van bonnetjes- en drankverkoop duidelijk afficheert. Zo vermijd je incidenten aan het einde van de fuif.
De politie, jouw vriend
Behoud een goed contact met de politie. Bij incidenten of druggebruik, kan je hen dan meteen contacteren.
Meer weten
Bij de drugs- en alcoholpreventiedienst kan je steeds terecht voor:
- meer informatie
- affiches over alcohol- en drugpreventie
- polsbandjes voor fuiven
- vorming barbeleid
- ...