De uitbouw van een GBO is een Vlaamse beleidsprioriteit. De regierol hierin is voorbehouden aan de lokale besturen omdat zij per definitie lokaal verankerd zijn, in elke gemeente aanwezig, terwijl het CAW en de mutualiteiten bovenlokaal georganiseerd zijn.
Doel van het GBO is het tegengaan van onderbescherming, inzetten op rechtenmaximalisatie en het verhogen van de toegang tot dienst -en hulpverlening (onder andere door de creatie van een centraal aanspreekpunt).
Meer samenwerking in het kader van het GBO biedt de kans om:
- een levend en lerend netwerk uit te bouwen: de verschillende actoren leren elkaar en elkaars aanbod, werkmethodieken en expertise kennen.
- gerichter naar elkaar door te verwijzen, hiaten en overlap in het aanbod op te sporen.
- gezamenlijk opleidingen, infomomenten, projecten, sensibiliseringsacties, ... te organiseren zodat de schaarse middelen doelmatiger worden ingezet (op financieel, personeel en logistiek vlak).
- ervaringen en knowhow uit te wisselen zodat basiswerkers hun eigen competenties kunnen versterken.
- kennis en tools uitwisselen om kwetsbaarheid te detecteren en mogelijke risicogroepen in kaart te brengen.
Het GBO streeft naar een goede samenwerking met de Eerstelijnszone. De Eerstelijnszone is een goed forum om input te verkrijgen vanuit de verschillende zorg- en welzijnsvoorzieningen om de noden en kwetsbare groepen op grotere schaal te identificeren. Door het GBO ook op te richten samen met andere gemeenten die deel uitmaken van de Eerstelijnszone Leuven Noord is het geografische werkgebied van beide vrijwel identiek.
Haacht werkt samen met de lokale besturen van Tremelo, Keerbergen, Holsbeek en Boortmeerbeek. Samen met Haacht komen we dan aan vijf partners, plus een samenwerking met de ziekenfondsen en het CAW.
Het GBO streeft ook naar een goede samenwerking met het Huis van het Kind. Dit om te vermijden dat al deze initiatieven los van elkaar werken wat alleen maar zou leiden tot meer versplintering, maar ook omdat, gezien de keuze van de doelgroep, het Huis van het Kind veel expertise heeft rond het werken met gezinnen en het detecteren van kwetsbaarheid aldaar (via bijvoorbeeld de tools van Kind en Gezin).
Online aanmeldingsformulier
Professionele doorverwijzers uit het brede gezondheid- en welzijnsveld kunnen hun cliënten of patiënten op een heel laagdrempelige manier online aanmelden bij de GBO-partners. Hierbij kunnen zij kiezen of ze aanmelden bij één concrete GBO-kernpartner of bij het GBO als samenwerkingsverband.
Op deze manier is er van bij aanvang rechtstreekse communicatie mogelijk tussen de professionele aanmelder en de betrokken onthaal-hulpverlener, zodat ook een professionele aanmelder maximaal betrokken blijft bij een mogelijk vervolgtraject. Zo installeren we vanaf de start van een onthaal(traject) een samenwerking tussen cliënt, professionele aanmelder en onthaalhulpverlener.