Sitemap@E-loketPrintContact
OCMW-diensten
Wordt het tuinonderhoud wat te zwaar? Is het huishouden wat te moeilijk geworden? Of lukt het poetsen niet langer? Het OCMW kan je een helpende hand bieden! Hieronder een overzichtje van de thuisdiensten van het OCMW.

Lukt het je financieel niet om de touwtjes aan elkaar te knopen? Of denk je recht te hebben op een leefloon? Je kan je probleem in alle vertrouwen met een maatschappelijk assistent(e) bespreken!  De medewerkers van de sociale dienst staan voor je klaar! Zij hebben tevens een rijke ervaring opgebouwd om schulden aan te pakken, afbetalingsplannen te overleggen, te onderhandelen met schuldeisers en willen je graag helpen samen je budget te beheren.
 
Lees meer in onze brochure

De dienst huisvesting helpt je op weg met vragen rond wonen. Ze helpt je zoeken naar een goedkope woning, geeft advies bij huurproblemen, schrijft je in bij een sociaal verhuurkantoor, helpt je bij aanvragen voor een huursubsidie of een installatiepremie, … 

De dienst verwarmingstoelagen wil met jou onderzoeken of je recht hebt op een verwarmingstoelage van de federale overheid. Zij bekijkt samen met jou de voorwaarden, brengt de nodige formulieren in orde en bekijkt of er nog een premie is waarvan je gebruik kan maken.

Met vragen rond een opname in een rusthuis kan je contact opnemen met onze dienst rusthuizen. Wat is de onderhoudsplicht van de kinderen, wordt er een hypotheek genomen op het huis, wanneer komt het OCMW tussen, … De dienst legt het je haarfijn uit.

De dienst kandidaat-vluchtelingen staat op haar beurt mensen bij die zich als vluchteling willen laten erkennen en toegewezen werden aan het OCMW van Haacht. Gedurende de verschillende juridische procedures bekijkt zij het recht op huisvesting, recht op een eventuele financiële tegemoetkoming, … Tevens is deze dienst verantwoordelijke voor het lokale opvanginitiatief, waar kandidaat-vluchtelingen die gerechtigd zijn op materiële steun terecht kunnen.

De juridische dienst probeert samen met jou op zoek te gaan naar een haalbare oplossing bij juridische moeilijkheden. Mensen die een echtscheiding overwegen, die problemen hebben bij de huur van hun woning, met hun werkgever, met een aankoop, of die vragen hebben bij de verdeling van een erfenis, … kunnen rekenen op een eerstelijns juridisch advies. De juriste onderzoekt ook of je zo nodig recht hebt op een gratis advocaat.

De dienst arbeidsbegeleiding zoekt samen met jou naar een passende job, neemt contact op met bedrijven uit de buurt, kijkt na welke voordelen je als werknemer hebt, begeleidt je met het schrijven van sollicitatiebrieven en voorbereiden van sollicitatiegesprekken en zoekt desgewenst mee naar een geschikte opleiding. 

De dienst voor gezinsopvang begeleidt 13 onthaalouders in Haacht. Deze onthaalouders verzorgen voor ouders die uit werken gaan de dagopvang van kindjes tot 3 jaar.
Deze dienst is erkend en wordt gecontroleerd en gesubsidieerd door Kind & Gezin. De dienst baseert zich voor de facturatie van de opvangkosten op het attest inkomstentarief, dat wordt afgeleverd door Kind & Gezin. Het reglement kan je hier downloaden of opvragen bij onze dienst.

De dienst mantelzorgtoelagen onderzoekt samen met  jou of je als mantelzorger recht hebt op een vergoeding. De maatschappelijk assistente overloopt samen met jou de voorwaarden en vraagt indien nodig de juiste attesten op. Je krijgt nog praktische toelichting en misschien heeft de zorgbehoevende nog recht op andere vergoedingen?

Het ocmw van Haacht  vindt een goede dienstverlening belangrijk. Ze engageert zich hiertoe via een charter
.


In de kijker
 Sinterklaas. Op dinsdag 1 december bezoekt Sinterklaas dienstencentrum Den Breughel van 17.00 tot 19.00 uur. Alle kinderen zijn welkom! Een dagje later, op woensdag 2 december, bezoekt Sinterklaas de wekelijkse markt.
 
 Burgemeestersconvenant. Lees hier de presentatie die de gemeenteraad kreeg op maandag 23 november over het klimaatactieplan.
 
 Kerstvakantie. Nog op zoek naar een leuke activiteit voor kinderen tijdens de kerstvakantie? De Vakantiegids valt deze week in je brievenbus. Of bekijk de gids online.
  
 Vacature. Op zoek naar een uitdaging als officier bij de brandweer? Inschrijven kan tot 30 november 2015. Lees er meer over op de website van PIVO Vlaams-Brabant.
 
 Seniorendansnamiddag. Op donderdag 19 november palmden Haachtse senioren de dansvloer in. Enkele sfeerbeelden kan je bekijken in ons fotoboek.
 
 Demowoning. Ontdek wat je zelf kan doen om van je huis een energievriendelijke en gezonde thuis te maken. Bezoek de demowoning in Kringwinkel SPIT  tot 28 november.
En er zijn nog gidsbeurten beschikbaar, snel aanvragen is de boodschap (een groep telt liefst tussen de 8 en de 15 deelnemers). Lees hier meer.
 
 Woningdelen. Woningdelen is één van de woonvormen van de toekomst. Interesse? Schrijf je in vóór 27 november en kom op maandag 7 december naar een infodag van provincie Vlaams-Brabant. Lees hier meer.
  
 Afvalkalender 2016. In de week van 21 december valt de nieuwe afvalkalender van 2016 in de bus. Heb je de afvalkalender liever digitaal? Met de gratis app Recycle! mis je geen enkele huisvuilinzameling meer. Lees hier meer.
 
 Vacature. Hopla zoekt een begeleider buitenschoolse kinderopvang (m/v) in Wakkerzeel. Lees hier meer over de vacature.

 Haacht hartveilig. De data voor de jaarlijkse cursussen reanimeren en defibrileren zijn gekend. Op dinsdag 8 maart en donderdag 2 juni 2016 ben je hiervoor welkom. De cursus is gratis, inschrijven is verplicht.

 
   Poëzietalent gezocht. De gemeenten Haacht, Boortmeerbeek en Keerbergen lanceren opnieuw een gemeenschappelijk poëzieproject. Lees hier meer over het project.
  
Oudere nieuwsberichten >>


Meldingsformulier

Het bestuur vergadert
Gemeenteraad 14 december: agenda
Schepencollege 5 en 12 november: persbericht


Openingsuren

UiTagenda
Activiteiten zoeken
Copyright © Haacht 2006Design, development & hosting by e2e nv