Sitemap@E-loketPrintContact
OCMW-diensten
Wordt het tuinonderhoud wat te zwaar? Is het huishouden wat te moeilijk geworden? Of lukt het poetsen niet langer? Het OCMW kan je een helpende hand bieden! Hieronder een overzichtje van de thuisdiensten van het OCMW.

Lukt het je financieel niet om de touwtjes aan elkaar te knopen? Of denk je recht te hebben op een leefloon? Je kan je probleem in alle vertrouwen met een maatschappelijk assistent(e) bespreken!  De medewerkers van de sociale dienst staan voor je klaar! Zij hebben tevens een rijke ervaring opgebouwd om schulden aan te pakken, afbetalingsplannen te overleggen, te onderhandelen met schuldeisers en willen je graag helpen samen je budget te beheren.
 
Lees meer in onze brochure

De dienst huisvesting helpt je op weg met vragen rond wonen. Ze helpt je zoeken naar een goedkope woning, geeft advies bij huurproblemen, schrijft je in bij een sociaal verhuurkantoor, helpt je bij aanvragen voor een huursubsidie of een installatiepremie, … 

De dienst verwarmingstoelagen wil met jou onderzoeken of je recht hebt op een verwarmingstoelage van de federale overheid. Zij bekijkt samen met jou de voorwaarden, brengt de nodige formulieren in orde en bekijkt of er nog een premie is waarvan je gebruik kan maken.

Met vragen rond een opname in een rusthuis kan je contact opnemen met onze dienst rusthuizen. Wat is de onderhoudsplicht van de kinderen, wordt er een hypotheek genomen op het huis, wanneer komt het OCMW tussen, … De dienst legt het je haarfijn uit.

De dienst kandidaat-vluchtelingen staat op haar beurt mensen bij die zich als vluchteling willen laten erkennen en toegewezen werden aan het OCMW van Haacht. Gedurende de verschillende juridische procedures bekijkt zij het recht op huisvesting, recht op een eventuele financiële tegemoetkoming, … Tevens is deze dienst verantwoordelijke voor het lokale opvanginitiatief, waar kandidaat-vluchtelingen die gerechtigd zijn op materiële steun terecht kunnen.

De juridische dienst probeert samen met jou op zoek te gaan naar een haalbare oplossing bij juridische moeilijkheden. Mensen die een echtscheiding overwegen, die problemen hebben bij de huur van hun woning, met hun werkgever, met een aankoop, of die vragen hebben bij de verdeling van een erfenis, … kunnen rekenen op een eerstelijns juridisch advies. De juriste onderzoekt ook of je zo nodig recht hebt op een gratis advocaat.

De dienst arbeidsbegeleiding zoekt samen met jou naar een passende job, neemt contact op met bedrijven uit de buurt, kijkt na welke voordelen je als werknemer hebt, begeleidt je met het schrijven van sollicitatiebrieven en voorbereiden van sollicitatiegesprekken en zoekt desgewenst mee naar een geschikte opleiding. 

De dienst voor gezinsopvang begeleidt 13 onthaalouders in Haacht. Deze onthaalouders verzorgen voor ouders die uit werken gaan de dagopvang van kindjes tot 3 jaar.
Deze dienst is erkend en wordt gecontroleerd en gesubsidieerd door Kind & Gezin. De dienst baseert zich voor de facturatie van de opvangkosten op het attest inkomstentarief, dat wordt afgeleverd door Kind & Gezin. Je kan aan de verantwoordelijke het volledige reglement van deze dienst opvragen.

Het ocmw van Haacht  vindt een goede dienstverlening belangrijk. Ze engageert zich hiertoe via een charter
.

In de kijker
 De Leesbeesten lezen. In de krokusvakantie kunnen kinderen vanaf 8 jaar feesten met Meneer en Madam S.Tommerik. Op woensdag 18 februari serveren zij hun befaamde vogelpaté. Naar een verhaal van Roald Dahl.  Lees er hier alles over.
     
 Tildonk - brug. Vanaf 3 februari starten er graafwerkenvoor de fietserstunnel aan de rechteroever (kant Wespelaar).
Deze werken zullen een stuk van de straat innemen. Vanaf 3 februari tot 10 maart wordt er met alternerende verkeerlichten gewerkt. Hou rekening met mogelijke hinder tijdens de spits.
 
 Gezocht: vrijwillig burenbemiddelaar. Kleine ergernissen kunnen tot spanningen tussen buren leiden. Volg een cursus tot burenmiddelaar en help zo mee de leefbaarheid in je buurt te verhogen.
 
 Hoe met je kinderen over drugs praten. Onze drugs- en alcoholpreventiedienst organiseert op dinsdag 10 februari de infoavond Drugstories. Lees hier meer.
 
 Papier-karton zoekt touwtje. Vind je het ook zo storend wanneer de weg bezaaid is met rondwaaiend papier en karton tijdens de inzameldag? Een stukje touw kan dit voorkomen. Lees hier meer.
 
 Aangepast vervoer voor rolstoelgebruikers. De dienst DAV Mobiel start in april. Zij zoeken nog vrijwilligers. Leer er hier alles over!
 

 Senioren gaan op stap. De dienst Senioren organiseert twee uitstappen. Eind maart gaan we met z'n allen naar het Schlagerfestival in Hasselt. Een maand later staat Griffelrock op het programma. Lees hier meer.

 
 Elke stap telt! Regelmatig bewegen helpt om gezond oud te worden. Elke stap telt! zet 55-plussers aan het wandelen. Iedereen kan deelnemen
dankzij de twaalf startniveaus en 21 opbouwplannen. Lees hier meer.
 
 Samenaankoop muurisolatie. Meer dan een kwart van de warmte in huis gaat langs de muren verloren. Kom op 5 februari naar GC Den Breughel en leer meer over de samenaankoop van spouw- en buitenmuurisolatie.
 
 WOI op DVD. Om de herinnering aan het oorlogsverleden levend te houden maakte de gemeente een DVD met twee korte belevingsfilms. Ze schetsen de gruwel die de Eerste Wereldoorlog aanrichtte in Haacht. Je kan deze DVD voor 10 euro kopen aan het onthaal. Lees hier meer.
 

 Wandelen in het Dijleland. Verken het mooie Dijleland onder leiding van een topstreekgids! Op woensdag 22 april kan je mee stappen in Haacht. Lees hier meer.

 
 Sportmonitoren gezocht! Ben je sportief en werk je graag met kinderen? Lees dan hier zeker verder.
 
  Wat doe jij in de Krokusvakantie? In onze Vakantiegids lees je het activiteitenaanbod voor kinderen en jongeren.  Sportieve kids van 3 tot 8 jaar kunnen zich inschrijven voor de sportweek.
 
Oudere nieuwsberichten >>

Recente vergaderingen
van het bestuur

Gemeenteraad 26 januari
Begeleidende nota

Schepencollege
15 januari
Verslag
  

  

Meer weten over het afschakelplan?  

 

meer over verkeershinder

UiTagenda
Activiteiten zoeken
Copyright © Haacht 2006Design, development & hosting by e2e nv