Sitemap@E-loketPrintContact
OCMW-diensten
Wordt het tuinonderhoud wat te zwaar? Is het huishouden wat te moeilijk geworden? Of lukt het poetsen niet langer? Het OCMW kan je een helpende hand bieden! Hieronder een overzichtje van de thuisdiensten van het OCMW.

Lukt het je financieel niet om de touwtjes aan elkaar te knopen? Of denk je recht te hebben op een leefloon? Je kan je probleem in alle vertrouwen met een maatschappelijk assistent(e) bespreken!  De medewerkers van de sociale dienst staan voor je klaar! Zij hebben tevens een rijke ervaring opgebouwd om schulden aan te pakken, afbetalingsplannen te overleggen, te onderhandelen met schuldeisers en willen je graag helpen samen je budget te beheren.
 
Lees meer in onze brochure

De dienst huisvesting helpt je op weg met vragen rond wonen. Ze helpt je zoeken naar een goedkope woning, geeft advies bij huurproblemen, schrijft je in bij een sociaal verhuurkantoor, helpt je bij aanvragen voor een huursubsidie of een installatiepremie, … 

De dienst verwarmingstoelagen wil met jou onderzoeken of je recht hebt op een verwarmingstoelage van de federale overheid. Zij bekijkt samen met jou de voorwaarden, brengt de nodige formulieren in orde en bekijkt of er nog een premie is waarvan je gebruik kan maken.

Met vragen rond een opname in een rusthuis kan je contact opnemen met onze dienst rusthuizen. Wat is de onderhoudsplicht van de kinderen, wordt er een hypotheek genomen op het huis, wanneer komt het OCMW tussen, … De dienst legt het je haarfijn uit.

De dienst kandidaat-vluchtelingen staat op haar beurt mensen bij die zich als vluchteling willen laten erkennen en toegewezen werden aan het OCMW van Haacht. Gedurende de verschillende juridische procedures bekijkt zij het recht op huisvesting, recht op een eventuele financiële tegemoetkoming, … Tevens is deze dienst verantwoordelijke voor het lokale opvanginitiatief, waar kandidaat-vluchtelingen die gerechtigd zijn op materiële steun terecht kunnen.

De juridische dienst probeert samen met jou op zoek te gaan naar een haalbare oplossing bij juridische moeilijkheden. Mensen die een echtscheiding overwegen, die problemen hebben bij de huur van hun woning, met hun werkgever, met een aankoop, of die vragen hebben bij de verdeling van een erfenis, … kunnen rekenen op een eerstelijns juridisch advies. De juriste onderzoekt ook of je zo nodig recht hebt op een gratis advocaat.

De dienst arbeidsbegeleiding zoekt samen met jou naar een passende job, neemt contact op met bedrijven uit de buurt, kijkt na welke voordelen je als werknemer hebt, begeleidt je met het schrijven van sollicitatiebrieven en voorbereiden van sollicitatiegesprekken en zoekt desgewenst mee naar een geschikte opleiding. 

De dienst voor gezinsopvang begeleidt 13 onthaalouders in Haacht. Deze onthaalouders verzorgen voor ouders die uit werken gaan de dagopvang van kindjes tot 3 jaar.
Deze dienst is erkend en wordt gecontroleerd en gesubsidieerd door Kind & Gezin. De dienst baseert zich voor de facturatie van de opvangkosten op het attest inkomstentarief, dat wordt afgeleverd door Kind & Gezin. Het reglement kan je hier downloaden of opvragen bij onze dienst.

De dienst mantelzorgtoelagen onderzoekt samen met  jou of je als mantelzorger recht hebt op een vergoeding. De maatschappelijk assistente overloopt samen met jou de voorwaarden en vraagt indien nodig de juiste attesten op. Je krijgt nog praktische toelichting en misschien heeft de zorgbehoevende nog recht op andere vergoedingen?

Het ocmw van Haacht  vindt een goede dienstverlening belangrijk. Ze engageert zich hiertoe via een charter
.


In de kijker
 Infoavond uitgesteld. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft de geplande informatieavond van maandag 15 februari uitgesteld. De gemeente betreurt het nieuwe uitstel en dringt er dan ook bij de bouwheer AWV op aan om dit belangrijk infomoment spoedig te herplannen. Dit moment is immers nodig om de praktische vragen te beantwoorden die bij heel wat van onze inwoners en handelaars leven.
   
 Verkeersworkshops. Met het project ‘Verkeersworkshops voor alle leeftijden’ neemt Haacht deel aan de Prevention Awards. Tot en met 1 mei kan iedereen online één voorkeursstem per dag uitbrengen. Meer informatie over onze deelname lees je hier.
 
 Krokusvakantie. De kerstvakantie is nog maar net voorbij en de volgende vakantie staat al voor de deur. In onze vakantiegids vind je een overzicht van onze activiteiten voor kinderen: film, theater en Grabbelpas sieren de agenda.
 
 Compostactie. Hou jij ook zo van een weelderige bloementuin of snak jij al naar zelf geoogste groenten en fruit? Zet je groene vingers snel aan het werk en trakteer je tuin op een laagje EcoWerf-compost. Lees hier de actievoorwaarden.
 
 Gedichtendag. Op vrijdag 22 januari vond het afsluitmoment van Gedichtendag plaats. De Haachtse inzendingen kan je hier lezen.
 
 Vacature. De hulpverleningszone Oost van Vlaams-Brabant is een openbare organisatie die zeven gemeentelijke brandweerdiensten verenigt en instaat voor hulpverlening in 32 gemeenten. Zij zoeken een deskundige aankoop (m/v).
 

 Metaaldetectie. Het Onroerenderfgoeddecreet brengt een boeiende periode van verandering. Voor metaaldetectoristen is er een nieuwe rol in het erfgoedbeleid weggelegd. Hierover wordt op woensdag 9 maart een infoavond georganiseerd in Tienen.

 
 Tentoonstelling. Twaalf jaar tekenen, leren, oefenen, experimenteren en ontdekken. De leden van de Haachtse K.O.L., een tekenatelier voor volwassenen, stellen hun werken tentoon van 22 januari tot 17 februari in het atrium van dienstencentrum Den Breughel.
 
 Buurtpark. Samen met de begin van het nieuwe jaar is de aannemer gestart met de werken voor de aanleg van een buurtpark ‘Heerlyckheid van Roost’.
  
Oudere nieuwsberichten >>


Meldingsformulier

Het bestuur vergadert
Gemeenteraad 25 januari: agenda
Schepencollege 28 januari: persbericht


Openingsuren

UiTagenda
Activiteiten zoeken
Copyright © Haacht 2006Design, development & hosting by e2e nv